tisdag 2 juni 2015


                       träskrin

Syfte och mål

Syftet med denna uppgift är bland annat att jag som elev ska kunna framställa slöjdföremål utifrån instruktioner och egna initiativ. Jag ska kunna använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert sätt. Jag ska kunna tolka uttryck och använda begrepp på ett väl utfört sätt.

Material:

-1 bräda (tunnare virke än ex planka) som är 850X87X14,5

-Geringssåg

-Sandpapper både grovt och fint

-8 stycken skruvar 3X30 mm

-8 stycken skruvar 2,0X12

-Borrmaskin med två sorters borrar

-Hålmaskin

-Pelarborrmaskin

-Snabbtving

-Skruvdragare

-träplugg som är 0.5 i diametern

-Modellsåg

-Blyertspenna

-30 cm lång Linjal

-fogsvans

-2 st gångjärn

 

 

Utförande:

  1. Såga ut dina bitar som du behöver till ditt skrin.
    Ta en bräda som är av materialet björk och mät ut med en blyertspenna och linjal så långa som de bitar du ska använda ska vara. Bitarna ska vara de måtten enligt ritningen. Därefter tar du fram en geringssåg, du placerar ett av de angivna blyertsstrecket där du ska såga med geringssågen. Innan du sågar måste du sätta fast brädan med snabbtving tillsammans med geringssågen för att plankan ska sitta fast och inte röra på sig under sågningen, annars kan det hända att du inte sågar där det angivna blyertsstrecket är och skrinet blir då inte komplett i dess form. Sedan efter att du lagt geringssågen rätt alltså sågbladet är där det angivna blyertsstrecket är, är det bra att börja såga. Gör sedan samma sak med de andra angivna blyertsträcket där du placerat dem efter måtten.
     
  2. Borra hål med pelarborrmaskinen i varje hörn på ena av sidan av de två träbitar som ska användas som de två långsidorna som du ser på ritningen.
    Efter att du sågat klart alla bitar skall du markera ett kryss genom att markera med linjalen, 5 mm in på de träbitar vid varje sida och hörn på den största och flata sidan. Men markera bara så att det blir ett kryss på ena sidan av de två träbitarna. Efter att du markerat så att det blir ett kryss i varje hörn (för att de markerade linjerna korsar varandra) skall du borra hål halvvägs igenom bitarna med hjälp av en pelarborrmaskin, borren ska vara 8 mm i diameter. Det gör du genom att placera borrens spets på det kryss du markerat, sätt sedan för skyddsplastskivan, håll in den svarta knappen som finns på vänstra sidan av maskinen och vrid sedan på den svarta ratten och sedan borra hål halvvägs igenom träbiten. Gör sedan samma sak där de andra kryssen är markerade i hörnen av träbitarna.
     
  3. Borra ytterligare ett hål i mitten av det befintliga hålet.
    När du har borrat ett hål halvvägs igenom skall du borra ytterligare ett litet hål i det redan befintliga hålen. Du skall borra rakt igenom. Det skall du göra genom att använda pelarborrmaskinen igen men byt den här gången den befintliga borren med 4 mm i diameter. Gör sedan samma sak som du gjorde med de nu befintliga hålen fast nu har du inget kryss att placera borrens spets vid utan nu placerar du spetsen så att den är i mitten av hålet. Du har även hjälp utav en markering från förra gången du borrade som uppstod utav borrens spets.
     
  4. Skruva ihop 4 av de 5 träbitar du har.
    Nu när du borrat hål på de två träbitarna på ena sidan av dem i deras hörn, skall du nu skruva ihop 4 av de 5 träbitar som du har. Det skall vara alla träbitar förutom locket. Placera en av de två bitar som ska vara på långsidan (se ritning) tillsammans med en av de två bitarna som ska vara kortsidorna, så att den bildar en 90oC vinkel. OBS! Vänd den träbit med de borrade hålen så att det stora hålet är mot utsidan. Placera sedan en skruv i hålet och ta en handborrmaskin och borra. Obs! Tänk på att det är viktigt att skruven borras in rakt så att den inte borras ut åt sidan då den kan sticka ut och synas på utsidan eller på insidan.
     
    Gör sedan samma sak med de två andra identiska träbitarna så at det bildar en 90oC vinkel. Nu när du har två vinklar ska du sedan placera vinklarna emot varandra så att det bildar en rektangulär träram till skrinet.
     
  5. Sätta in träplugg på utsidan i de borrade hålen.
    Du behöver en träpluggspinne(ord?) som du sedan ska såga med en modellsåg i lika långa bitar som hålen är djupa. Det tar du reda på genom att mäta dess djup och sedan mät ut med en linjal på träpluggspinnen. Såga sedan med en modellsåg där du har mätt ut dina blyertsstreck. Limma med lite trälimm i varje hål där du har borrat in skruvarna och placera sedan pluggen vid hålet och slå ned pluggen rejält med en träklubba.
     
  6. Locket till skrinet.
    Såga en bräda så att det får måtten (se ritning!) med en fogsvans. Mät först ut måtten med blyertsstreck med hjälp utav en linjal och såga sedan utifrån blyertsstrecken. Efter att du fått måtten på träbiten att stämma överens med de angivna måtten skall du sandpappra med ett grövre sandpapper längst kanterna och därefter skruva fast gångjärn.
     
  7. Gångjärnen till locket.
    För att du smidigt skall kunna öppna och stänga skrinet så att locket fortfarande är en del av skrinet är det effektivt att använda sig av gångjärn. Du skall nu skruva fast 2 stycken gångjärn. Du börjar med att markera ut med en blyertspenna vart du vill ha dina gångjärn, placera de på skrinkanten och skrinets kant på locket. Därefter skall du ta en modell borr och markera ut där du sedan ska borra. Ta sedan en skruv som är 2.0x12 och borra med en skruvdragare där du markerat med en modell borr. Gör detta i de 4 hål som finns på varje gångjärn, tänk på att gångjärnet ska ligga rakt och mittemellan där de två träbitarna skiljer sig ifrån varandra (locket och långsidan av skrinet).
     
  8. Till sist sandpappra!
    Nu skall du till sist sandpappra ditt skrin så att skrinet får en jämn och len yta, sandpappra med grovt sandpapper först på de ställen som ytan är ojämn om det nu är lite ojämnt och skrovligt. Sandpappra sedan med fint sandpapper så att ytan blir alldeles len.
     
    Lycka till
Alva Sundman 9b
Träslöjd
ST: Olof Skola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar