tisdag 2 juni 2015

Utvärdering av slöjdarbete



Jag valde att göra ett nyckelskåp eftersom att det är något som man kan ha stor nytta av i vardagslivet och underlättar, det är också kul att göra eftersom att man själv kan bestämma hur man vill att skåpet ska se ut. Det går att använda vilken sort av trä som helst för att göra ett nyckelskåp, jag valde plankor som var lite tunnare och ”lättare”.
 För att tillverka ett nyckelskåp så behöver du: Geringssåg, linjal, penna, (sudd kan behövas) hyvel, fil, figursåg,  sandpapper, tvingar och trä lim.
Sedan så börjar du med att rita en utförlig skiss som alltså är enkel att följa.
Skriv ned måtten där det ska vara, längd och bredd. När du har skissat klart din ritning så är det dags för dig att välja vad för sorts trä du vill ha.  När du har valt det så är förmodligen plankan du valt lång, då tar du fram en geringssåg och sågar av plankan eller så kan du be din lärare att göra det fast med en en större maskin.. Geringssågen lägger du på din plats och spänner fast på bordet. Efter det så tar du fram en skruvtving för att skruva/spänna fast plankan så att den sitter fast och inte flyttar på sig medans du sågar, då är risken att du kan såga fel eller göra illa dig på sågen. Nu så har du två halvor, ta den ena halvan av plankan och mät upp 300mm (30cm) och dra ett streck över plankan på bredden och såga ut. Nu så har du en 30cm lång planka,
Bredden på plankan ska vara 100mm bred, längden 300mm och 100mm tjock. Du kommer återigen behöva fråga din lärare om han kan såga ut plankan så att bredden minskas till rätt mått, man behöver en större maskin för att göra detta.  Detta kommer att vara sidorna på nyckelskåpet på längden, därför behöver du två av sådana. Rita nu upp 25 cm på plankan, den ska vara 100mm bred och 100mm tjock. Detta kommer att vara under och översidan på nyckelskåpet och kommer att placeras in mellan sidorna på skåpet, så du behöver två sådana.  Nu så kommer du att behöva såga ut dessa bitar och då använder du en geringssåg, när du har sågat ut alla bitar så ska de slipas och filas för att förhindra märken och ojämnhet, då tar du en fil eller sandpapper och filar tills att du ser att det ser jämnt och fint ut och känns lent, man kan även ta en hyvel då blir plankorna raka och lena på direkten, men se till att han en vass så att du inte skär upp trä biten. När det är klart så ska du limma fast bitarna tillsammans med hjälp av trä lim. Ta upp en planka och häll på trä lim längst plankans kant, ta sedan ditt finger lite löst för att jämna ut limmet, sätt fast plankan på plankan den tillhör, så om du börjar med att limma en sid planka så ska du limma fast den på överdelen. Ta sedan en tving och tvinga fast den, sedan fortsätter du så med alla plankor tills att du har en ram liknande figur, låt torka i ca 15-20 min. obs! ta inte bort tvingarna!
 Nu så behöver du en baksida till självaste nyckelskåpet, tag en planka, det kan vara en slags ”bräda” också så länge den är större än ramen!  ta ramen ( när den har torkat) och placera den på brädan (helst vid ett hörn) ha ett bra grepp om ramen och ta en penna och markera runt om ramen (omkretsen). För att såga ut det du just ritat så kan du ta hjälp utav en figursåg. Om man vill så behöver man inte såga ut just vid strecket, man kan såga ut någon mm utanför strecket för att vara på den säkra sidan. När du har gjort det så ska du limma fast brädan på ramen och då tar du återigen trä lim och häller på längst ramens kanter/sidor och jämnar sedan ut det med fingret. Spänn fast med tvingar och låt torka i 15-20 minuter. Nu är själva ”hyllan” klar och du kan välja att antingen ha krokar eller ha skruvar/spikar som krokar. Med spikar så kan du bara hamra lite löst där du vill ha dem, eller så har du krokar/skruvar och gör en litet hål först och sedan skruvar in den i hålet med hjälp av skruvmejsel eller för hand. Du kan välja själv om du vill måla ditt nyckelskåp, det smartaste sättet är att göra det innan du sätter dit krokar. Du kommer också att behöva någon slags hängare så att du kan hänga upp skåpet mot t.ex. en vägg. Använd sandpapper då & då för att finslipa, du kommer också att behöva en hyvel för att hyvla plankorna så att sidorna blir raka.


 


Jag hann tyvärr inte klart med mitt nyckelskåp, men ungefär såhär hade jag tänkt mig att nyckelskåpet skulle se ut, fast utan en dörr.   
Lycka till!


Av Frida 9B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar