tisdag 9 december 2014

Utvärdering hylla

För att kunna tillverka denna vägghylla behöver du följande:
- Geringssåg
- Sandpapper
- Stor hyvel, skruvtving
- Borr
- 4 st träbitar av furu
- Lack
- Vinkelhake
- Skruvdragare

Börja först med att rita en ritning av hyllan. Bestäm också hur långa måtten ska vara. På denna hylla är första träbiten någorlunda kortare än de andra två. Den ska vara 22 cm lång och 9,9 cm bred. De andra två bitarna på hyllan ska vara 23,7 cm långa och 9,7 cm breda. Den längsta biten som dem andra tre träbitarna ska skruvas fast i ska vara 40,7 cm lång och 6,5 cm bred. Sedan är det bara att sätta igång! 
Innan du börjar såga bitarna måste du hyvla de sidor som inte är vinkelraka. Det kan du kolla med en vinkelhake. Efter det kan du börja såga. Såga ut alla 4 bitar som behövs. Använd dig av en geringssåg. När du sågar med en geringssåg måste du sätta fast den i bordet. Du måste även ha en eller flera skruvtvingar så att du kan spänna fast plankan i sågen, annars flyttar den på sig när du sågar.
När du är klar med att såga ska du börja slipa. Slipa med ett sandpapper. Slipa på båda sidorna och även på kanterna. Börja först med ett grovt sandpapper sedan kan du byta till ett fint. Efter det ska du borra. Du måste borra hål för att du senare ska kunna skruva i spikarna. Innan du borrar är det viktigt att du mäter ut vilka mått du ska ha. På "min" hylla har jag borrat 1,7 cm från sidorna med 1,8 cm mellanrum mellan hålen. Du kan rita en rak linje rätt över plankan och sätta kryss där du tänkt borra hål. Sedan ska du skruva i 6 spikar (3,0 X 30 T10) med hjälp av en skruvdragare med bits. Det betyder alltså att skruven är 30 mm lång och 3 mm tjock. T10 visar vilken bits som ska vara till skruven. Innan du skruvar kan du borra ett litet hål i ena plankan där skruven ska skruvas in. Annars finns det risk att den spricker.

Nu finns det bara en sak kvar du måste göra! Du ska lacka eller måla den. Jag valde att lacka eftersom det skyddar träet mot slitage samt att det förhindrar att träet gulnar. 
Där har du hyllan!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar